Alles voor
fruitteelt
en landbouw!
NL | FR
25 Latest Articles

Appelen scoren in India, peren veroveren Vietnam

De groeiende Indische markt biedt veel potentieel voor ons hardfruit. Op drie jaar tijd vertienvoudigde de Belgische appelexport naar India. “India betekent veel meer dan een vervangmarkt na het Russische handelsembargo. De Indische markt is duidelijk klaar voor onze producten, wat zich vertaalt in mooie groeicijfers de laatste drie jaar”, beklemtoonde Filip Fontaine die voor BelOrta aanwezig was op de vakbeurs Fresh Produce in Mumbai. Ondertussen krijgt ook de Belgische Conference-peer veel bijval in Vietnam.

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, trok naar de zestiende editie van de Fresh Produce beurs in India om het Belgisch hardfruit te promoten. Sinds België de toelating kreeg om appelen te exporteren naar India, is er een sterke exportgroei. De volumes bedroegen in 2017 zo'n 10.350 ton, goed voor een waarde van zeven miljoen euro. Dit betekent maar liefst een vertienvoudiging tegenover 2014. “Appelen zijn het topproduct van onze Belgische groente- en fruitsector in India”, klinkt het bij VLAM. “Belgische appelen beantwoorden dan ook aan de verwachtingen van de Indische consument: rood, extra zoet, knapperig en kleinere maten.”

Ondanks de sterke exportgroei stabiliseerde de export in 2017 als gevolg van de hevige vorstschade die de Belgische fruitboeren leden in de lente van dat jaar. De oogstvolumes vielen hierdoor sterk lager uit (-70%) waardoor minder volumes richting de Indische markt konden vertrekken. “Het moeilijke seizoen had uiteraard duidelijk effect op de handel, maar ook in minder goede tijden is het belangrijk om handelsrelaties te onderhouden”, reageert VLAM. Daarom vertegenwoordigden BelOrta en de Belgische Fruit Veiling (BFV) samen de Belgische fruitsector op de VLAM-stand.

In het zog van de appels is er ook een beperkte export van Belgische peren naar India. Peren zijn echter iets minder geliefd in India, maar de kenmerken zoetheid en lange houdbaarheid van onze typische Conference-peren zijn wel troeven voor de toekomst. In Vietnam vallen de Conference-peren wel erg in de smaak. Tijdens de economische missie onder leiding van Vlaams minister-president Geert Bourgeois werd de eerste Belgische peer op Vietnamese bodem voorgesteld. De verwachting is dat vanaf oktober de eerste scheepsladingen zullen arriveren in het Zuidoost-Aziatische land. Daarmee is Vietnam de zoveelste exportmarkt voor de Belgische peer. “Wat de kiwi voor Nieuw-Zeeland is, moet de peer voor ons worden”, aldus Filip Appeltans, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties.

Bron: Vilt

 

HERMOO Belgium NV
Brustem Industriepark, Lichtenberglaan 2045, B-3800 Sint-Truiden - KBO 0416.685.868 - RPR Antwerpen, afdeling Hasselt - e-mail: hermoo@hermoo.be, tel. 011 68 68 66  |  Disclaimer | Privacy verklaring  | Verkoopsvoorwaarden
Aanmelden © 2017 Hermoo