Wat je moet weten over de wijzigingen in wetgeving rond gewasrotatie

De boerenprotesten afgelopen voorjaar hebben hun effect gehad. Naar aanleiding hiervan werden er namelijk enkele versoepelingen doorgevoerd in het GLB-beleid. In dit artikel gaan we dieper in op de wijzigingen omtrent de gewasrotatie.

Vanaf 2025 krijg je als landbouwer de keuze tussen volgende 2 mogelijkheden:

1. OF je kiest voor gewasdiversificatie

Dit is zoals het vroeger ook beschreven was in het GLB. Er dienen afhankelijk van de grootte van je bedrijf minstens 2 (indien je bedrijf minder dan 30 ha groot) of 3 (indien je bedrijf 30 ha of groter is) verschillende hoofdgewassen geteeld te worden op bedrijfsniveau. Deze hoofdgewassen behoren tot een andere teeltgroep.

Vb: silomais, korrelmais en mengteelt maïs met vlinderbloemigen vallen allen onder dezelfde teeltgroep. Dit in tegenstelling tot wintertarwe en zomertarwe die wel beiden als een aparte teeltgroep beschouwd worden.

2. OF je kiest voor gewasrotatie

Als je voor deze optie kiest, moet er op alle bouwland ofwel een andere teelt geteeld worden dan vorig jaar, ofwel een tussenteelt/nateelt ingezaaid worden die minstens 12 weken aanwezig is op het veld. Opgelet: dit wil dus zeggen dat je op elk individueel bouwland perceel een andere teelt of tussenteelt/nateelt moet telen.

Vb: je teelt op 3 percelen nu MAIS-MAIS-MAIS, dan zal je op AL DEZE 3 percelen na de mais ofwel een andere hoofdteelt ofwel een tussenteelt van 12 weken moeten zetten. Na de mais kan vb italiaans raaigras/snijrogge/… ingezaaid worden. Het is belangrijk dat dit italiaans raaigras/snijrogge als nateelt wordt aangegeven en minstens 12 weken blijft staan. Op die manier kan dan het jaar nadien opnieuw maïs ingezaaid worden.

Let op: De verplichtingen in verband met de teelt van aardappelen blijft nog steeds behouden op rotatie van 1/3 of in geval van gecertificeerd pootgoed 1/4.

Op deze regelgeving geldt er nog steeds een vrijstelling indien:

  • je een bedrijf hebt met meer dan 75% gras

  • je bedrijf kleiner is dan 10 ha

Houd hier dus zeker rekening mee bij de opmaak van je teeltplan!

Opgelet! Momenteel heerst er onduidelijkheid of de IPM-eisen al dan niet zullen aangepast worden aan de GLB-wetgeving. Het is hierdoor mogelijk dat er alsnog aan gewasrotatie dient gedaan te worden in het kader van de IPM-eisen. Van zodra hier meer duidelijkheid over is, zal dit gecommuniceerd worden via de nieuwsbrief en op deze pagina.

Bij vragen, kan je steeds contact opnemen met je vertegenwoordiger!